Jaarverslag 2023

70 e VERENIGINGSJAAR

JAARVERSLAG VAN DE SECRETARIS OVER HET JAAR 2023.


Beste sportvrienden,

Evenals de voorgaande jaren wil ik mijn jaarverslag beginnen door vanaf deze plaats, mede namens mijn medebestuurders, iedereen een gelukkig en vooral een gezond 2024 toe te wensen. Alle geplande activiteiten konden dit jaar doorgang vinden. Het weer kenmerkte zich door een koud voorjaar en een warme zomer en najaar. Voor de vereniging was het een prima jaar. De vangsten waren over het algemeen matig met af en toe een uitschieter naar boven. 

Wij zouden het op prijs stellen als er meer leden de Algemene Ledenvergadering komen bezoeken. In ieder geval de leden die prijzen hebben gewonnen met de wedstrijden. De prijzen worden op deze avond uitgereikt. Op deze vergadering kunt u meepraten over uw sport en meebeslissen over de te organiseren activiteiten. Kortom u kunt uw belangen hier behartigen. Wees niet passief maar neem ook eens actief deel aan een van de vele activiteiten van uw vereniging.


LEDENAANTAL


Het ledenaantal is in 2023 is ten opzichte van het voorgaande ongeveer gelijk gebleven.  In december 2023 hadden wij rond de 950 leden op de lijst staan. De nieuwe leden heten wij van harte welkom in onze vereniging. Door het grote aantal leden verwachten wij ook een toename van het aantal deelnemers aan de door ons te organiseren evenementen. De leden die 25 jaar of langer lid zijn van de vereniging kregen een attentie aangeboden in de vorm van en thermosfles. 

Helaas ontvielen ons dit jaar ook weer enkele leden. Dat zij mogen rusten in vrede is de wens van het bestuur en de leden.


BESTUUR


Het bestuur was in 2023 volledig en bestaat uit 7 leden en vier aspirant leden. Deze vier jeugdige leden gaan op termijn diverse bestuurswerkzaamheden overnemen inclusief het secretariaat. Ook worden de werkzaamheden op de website door hun verzorgd. Het bestuur kwam in 2023 maar 8 keer in vergadering bijeen. De vergaderingen werden gehouden in ons eigen clubgebouw. Het dagelijkse bestuur had regelmatig contact met elkaar via telefoon of mail. 

Met de leden van de Beheercommissie is in 2023 tweemaal vergaderd.  Een maal in het voorjaar en eenmaal in het najaar. De commissieleden en vrijwilligers kregen in december een attentie aangeboden. In 2023 werden de bijeenkomsten van SVON  door enkele bestuursleden bezocht. Ook de vergaderingen van SVON Rayon 1 werden door twee bestuursleden bezocht. 


LEDENVERGADERING


De Algemene Ledenvergadering werd gehouden op donderdag 25 mei in ons clubgebouw Vijverweg 1.  Voor aanvang van de vergadering werd een minuut stilte gehouden om onze overleden sportvrienden te gedenken. De voorzitter kon deze avond het voltallige bestuur en 10 leden welkom heten. Enkele leden hadden zich voor deze avond afgemeld. De notulen van de Algemene ledenvergadering, het Jaarverslag van de secretaris en het financiële jaarverslag werden zonder op- en of aanmerkingen goedgekeurd. 

De afdracht aan Sportvisserij Oost Nederland wordt licht verhoogd, het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Het bestuur heeft met algemene stemmen besloten om de contributie voor het jaar 2024 te verhogen met € 1,00 per jaar voor alle leden. De contributie komt er als volgt uit te zien.  € 41,00 voor leden vanaf 18 jaar, € 37,00 voor leden die in de WAO zitten, die 65 jaar of ouder zijn, voor echtgenotes van leden en voor leden van 15 tot en met 17 jaar.  De contributie voor de jeugdleden tot en met 13 jaar wordt € 13,00--

Bij betaling via machtiging automatische afschrijving betalen senioren € 2,00 contributie minder en jeugdleden € 1,00. Het inschrijfgeld voor senioren blijft € 4,00 en voor de jeugd € 1,00.    

Reglementair aftredend was de penningmeester, de heer R. van Oosterwijk en de wedstrijdleider, de heer R. Meenderink.  Beide heren hadden zich weer herkiesbaar gesteld voor een volgende periode en werden middels applaus herkozen. De heer A. Schaddenhorst had zich weer herkiesbaar gesteld voor de periode van een jaar ook hij werd herkozen. De huidige secretaris, de heer B.G. Nijenhuis werd benoemd tot erelid van de vereniging.   


ZOMERCOMPETITIE


De Zomercompetitie bestond dit jaar uit 9 wedstrijden. 

Jammer dat er zo weinig deelname is aan de diverse competities. Trek eens de stoute schoenen aan en doe eens mee. Het het heel laagdrempelig en je kunt er veel leren op visgebied. Alle wedstrijden werden gevist onder goede weersomstandigheden. Voor de einduitslag kon men 2 wedstrijden laten vallen. Deze competitie werd gewonnen door N. Wiggers met 99 punten. Op de tweede plaats eindigde B.G. Nijenhuis ook met 99 punten, maar minder totaalgewicht. Derde werd R. Meenderink met 97 punten. De totale uitslagen kan men vinden op onze website. De prijzen worden op de Algemene Ledenvergadering uitgereikt.  

EXTRA WEDSTRIJDEN


De extra wedstrijden bestonden dit jaar uit 5 wedstrijden, hiervan werden er vier gevist. Voor de einduitslag kon men 1 wedstrijd laten vallen. Ook hier werden de wedstrijden gevist onder goede weersomstandigheden. Winnaar van deze competitie werd B.G. Nijenhuis met 41 punten. Op de tweede en derde plaats eindigden G. Wiggers met 41 punten en derde werd N. Wiggers  met 41 punten.  Ook bij de extra wedstrijden moest het totaalgewicht de winnaars aanwijzen. De totale uitslagen kan men vinden op onze website.  De prijzen worden uitgereikt op de Algemene Ledenvergadering.   


WIERDENSE VIJVERBOKAAL


Voor de 16e maal werden er dit jaar wedstrijden gehouden om de Wierdense Vijverbokaal. Deze competitie bestaat uit vier wedstrijden. Er wordt gevist in de Schaatsvijver, de Hooilandenvijver twee keer en de Stouwevijver. De winnaar van deze competitie krijgt een wisselbokaal en mooie prijzen aan bonnen. De firma Vos Hengelsport uit Almelo sponsort deze wedstrijden.

De Wierdense vijverbokaal werd gewonnen door J. Wiggers met 43 punten. Tweede en derde werden N. Wiggers en G. Wiggers 43 en 41 punten. De prijzen worden uitgereikt op de Algemene Ledenvergadering. De volledige uitslagen kan men vinden op onze website.  


JAARLIJKSE TOCHT


Onze jaarlijkse forellen tocht werd dit jaar gehouden op zaterdag 28 oktober. Wij gingen deze morgen naar de forellenvijvers De Broekbeke te Geesteren. Er waren maar liefst 38 deelnemers voor deze wedstrijd. Er werd gevist van 8.00- tot 12.00 uur.  Regelmatig werd er deze morgen een forel uit het water gehaald. De gevangen forel mocht men uiteraard meenemen of ruilen voor gerookte forel. De forellentocht werd gewonnen door A. G. v.d. Maat jr. met een vangst van vier forellen, totaal 138 cm. Tweede werd B.G. Nijenhuis met ook vier forellen en 132 cm en derde werd H. Schaddenhorst met ook vier forellen met in totaal 127 cm.  De deelnemers werden getrakteerd op een balletje gehakt en een consumptie. 

TOCHT OVERIJSSELSE VECHT


De vistocht naar De Overijsselse Vecht werd gehouden op zaterdag 27 mei. Het was deze morgen prima visweer.  Er zat een lekker stroompje in het water, waardoor het goed vissen was. De Firma Voorhuis uit Albergen sponsort deze wedstrijd. Er werd gevist van 9.00 uur tot 13.00 uur. Deze wedstrijd werd gewonnen door B.G. Nijenhuis met een gewicht van 1.980 gram vis. Tweede en derde werden G. Wiggers en N. Wiggers met respectievelijk 1.820 gram vis en 260 gram vis. De prijzen werden langs de waterkant uitgedeeld. 


OVERIGE KORPSWEDSTRIJDEN


Ons korps heeft dit jaar meegedaan aan twee korpswedstrijden. De eerste wedstrijd was de jaarlijkse Senioren Korpswedstrijd “Twentekanalen” De wedstrijd werd gehouden op zaterdag 2 september. Er werd gevist in het Twentekanaal in de omgeving van Lochem Ons korps eindigde hier in de middenmoot. De tweede wedstrijd was de jaarlijkse korpswedstrijd van voormalig Pootvisfonds van de Berkel. Deze wedstrijd werd gehouden op zaterdag 23 september. Er werd gevist in de Berkel bij Borculo. Er werd dit jaar gevist in 2 vakken. N. Wiggers haalde hier een tweede plaats. B.G. Nijenhuis haalde een derde en R. Meenderink een vierde plaats. Als korps eindigden wij hier op de tweede plaats. 


JEUGDVISCURSUS

Er werden dit jaar zeven cursussen georganiseerd. Te beginnen op 24 mei met een info avond en het maken van vislijntjes. Er werd ook dit jaar weer gevist in twee groepen.  De eerste groep t/m 11 jaar en de tweede van 12 t/m 17 jaar. Na de laatste cursus avond kon de eindstand bekend worden gemaakt. Bij de jeugd tot en met 11 jaar werd de winnaar Luuk Kroezen met 218 cm vis. Op de 2e plaats eindigde Cas Haarkamp met 175 cm vis en 3e werd Steyn Haarkamp met 106 cm vis. Bij de jeugd van 12 t/ m 17 jaar werd de winnaar Robin Oude Velthuis met 255 cm vis. Op de 2e plaats eindigde Sylvanio Winkelman met 185 cm vis en 3e werd Ali Alsukdibi met 116 cm. Bij de dames ging de eerste prijs naar Naomie Nijveld met een lengte van 92 cm vis. Op de tweede plaats eindigde Britt Haarkamp met 81 cm vis.  De derde plaats was voor Evelien Schaddenhorst met 78 cm vis. Op woensdag 14 juni werd de koppelwedstrijd gehouden. Hier werden de winnaars Crista en Cas Haarkamp. Op de tweede plaats eindigden Wesley Kappert en Frank Tijhof. Op de derde plaats eindigden Opa en Steyn Haarkamp.  Alle winnaars gefeliciteerd en tot het volgend jaar. Hierbij willen wij alle sponsors bedanken voor hun medewerking.  De jeugdcommissie kan terugkijken op een mooi cursusjaar. 

NIEUWSBRIEF


Bij de vergunningen en VISpas treft men weer een nieuwsbrief aan. Hierin komt de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering te staan.  Hier ziet men ook de hoogte van de contributie. Ook vindt men hier de datums voor de wedstrijden en de datums voor de jeugdviscursus.  De nieuwsbrief is ook te vinden op onze website. 


VIJVERS / WATER


In het najaar zijn door het waterschap Vechtstromen de oevers gemaaid. Het afkomende materiaal werd afgevoerd. Een deel van de bodems van de Weustevijver Noord en de de lange vijver zijn dit jaar gemaaid met de maaiboot.  

Vanaf 1 januari 2023 mochten alle leden van Ons Genoegen Wierden vissen in de Stouwevijver. Dit onder dezelfde voorwaarden als de andere vijvers. Hiervoor moest de huurovereenkomst worden aangepast. Dit is in goed overleg met de gemeente geregeld. Hierna is de aangepaste huurovereenkomst goedgekeurd door de Kamer voor de Binnenvisserij.  

Door onze eigen controleurs, de politie en de BOA is er regelmatig gecontroleerd langs de vijvers. Er is afgesproken dat er in 2023 ook wordt gecontroleerd door de BOAS van SVON.    

Bemonstering van het water in de diverse vijvers vond ook dit jaar regelmatig plaats. De bemonstering werd uitgevoerd door de heer N. Wiggers en deels door K. Smit. De uitslagen van de watermonsters worden naar de gemeente Wierden en het waterschap Vechtstromen gestuurd.   

De vangsten in de vijvers was over het algemeen maar matig. Er wordt er nog steeds veel schade aan de visstand aangebracht door de aalscholvers. Het is de bedoeling om in 2024 enkele vissenbossen te plaatsen. Hierin kan de jonge vis dan schuilen tegen de aalscholvers.  

Regelmatig werd door de commissieleden de rommel opgeruimd die de hengelaars laten liggen. Graag wil ik iedere visser verzoeken hun rommel op te ruimen en mee te nemen. Mocht er nog andere troep liggen dan deze ook meenemen. Dan houden we de waterkant netjes. 

In overleg met de gemeente en het waterschap is in de winter van 2023 vis uitgezet in de Hooilandenvijver en in de schaatsvijver. Het is de bedoeling dat er in de winter van 2024 weer vis wordt uitgezet. Na deze tweede uitzet zullen we de visstand eerst verder monitoren. 


AANLEG VISSTEIGERS


Bij de renovatie van het Twentekanaal en de zijtak zijn veel visplaatsen verloren gegaan. Om dit te compenseren zijn er in het najaar van 2023 vissteigers aangelegd. Bij Aadorp onder de spoorbrug door zijn langs het zandpad dertig dubbele visplaatsen aangelegd. Deze kunnen ook worden gebruikt voor een koppelwedstrijd. Bij het Grasbroek aan de kant van Bornebroek zijn ook dertig vissteigers aangelegd. De laatste dertig steigers zijn aangelegd voorbij de zwaaikom. Deze ligt tussen Hengelo en Enschede. 


VERKOOPADRESSEN


Ook in 2023 werkte ons verkoopadres, te weten de firma Te Morsche Dierenspeciaalzaak uit Wierden, weer belangeloos mee aan de uitgifte van Voorlopige VISpassen, lidmaatschapskaarten en week-vergunningen. Voor de bereidheid onze dank. De firma kreeg een vergoeding voor de daarbij behorende werkzaamheden.  


DANK


Hiermede wil ik mijn jaarverslag over 2023 beëindigen. Graag wil Ik, ook namens mijn medebestuurders iedereen bedanken die zich in 2023 weer belangeloos hebben ingezet voor onze vereniging. Samen hebben wij er weer voor gezorgd dat de vele voorkomende werkzaamheden op tijd konden worden afgerond.  Graag willen wij in 2024 weer een beroep op jullie doen. 


Rest mij nog om u allen een goed, sportief en een visrijk jaar toe te wensen. Maar blijf vooral gezond dit is het belangrijkste. 

Aldus vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van donderdag 16 mei 2024.


De Voorzitter.                                                                                   De secretaris

G.J.J. Wiggers                                                                                    B.G. Nijenhuis