Notulen alg. ledenvergadering

NOTULEN VAN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING 2018

Notulen van de Algemene Ledenvergadering die werd gehouden op donderdag 24 mei 2018  in het clubgebouw, Vijverweg 1 te Wierden. De vergadering begon om 20.00 uur.
Op deze vergadering waren aanwezig het voltallige bestuur en 12 leden.
Voor deze vergadering waren geen afmeldingen.

1.Opening.

Nadat staande 1 minuut stilte in acht is genomen om onze overleden sportvrienden te gedenken, opent de voorzitter de vergadering om 20.00 uur. De voorzitter sprak de wens uit voor een vlotte en constructieve vergadering. Hij vond het jammer dat er maar zo’n kleine groep leden aanwezig was. Voor onze vereniging is 2017 een goed jaar geweest. Het ledenaantal is weer toegenomen. Er gaan leden weg en er komen weer nieuwe leden terug. Deze nieuwe leden heten wij van harte welkom in onze vereniging. Bij twee winkeliers kunnen de vergunningen weer worden gekocht. Dit zijn dierenspeciaalzaak Te Morsche aan de Nijverdalsestraat en Faunaland Wierden aan de Rijssensestraat. Ook komen er veel nieuwe leden online bij. (via onze website)

Het afgelopen jaar heeft het bestuur 9 maal vergaderd. Er zijn 2 vergaderingen geweest met de Beheercommissie.
De jeugdviscursus voor 2018 is dit jaar wat later en begint op woensdag 13 juni. Dit is de week na de avondvierdaagse. De wedstrijden zijn weer in volle gang, de eerste vijf wedstrijden zitten er al weer op. De voorzitter bedankt verder iedereen die zich het afgelopen jaar op welke wijze dan ook heeft ingezet voor het wel en wee van de vereniging. Zonder vrijwilligers kan een vereniging niet bestaan. Er hoeft geen aanvulling op de agenda te komen, deze is volledig.
De voorzitter wenst verder iedereen een goed visseizoen toe met mooi weer en een goede gezondheid.

2. Vaststelling notulen van de Algemene Ledenvergadering van 11 mei 2017.

De notulen van de Algemene Ledenvergadering waren opgenomen in de Najaar mededelingen van 2017.  Ook zijn de notulen te vinden op onze website. Iedereen heeft ruimschoots de tijd gehad om de notulen door te nemen. Deze worden dan ook niet meer door de secretaris voorgelezen. Er zijn geen op- en of- aanmerkingen zodat de stukken onveranderd worden vastgesteld en goedgekeurd, onder dankzegging aan de secretaris voor de uitvoerige samenstelling van deze stukken.

3. Mededelingen.

Enkele mededelingen door de voorzitter en de  secretaris:

  • De consumpties zijn voor rekening van de vereniging.
  • De pauze is na punt 10 van de agenda.
  • Op zaterdag 2 juni wordt er gevist in de Overijsselse Vecht bij de volkstuinen te Dalfsen. Het vertrek is om 7.00 uur vanaf de P. plaats bij de Marke. Graag van tevoren opgeven.
  • Het mededelingenblad gaat verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt een nieuwsbrief. Hoe deze er precies uit te komt zien is nog niet helemaal bekend.
  • De website wordt vernieuwd en overzichtelijker gemaakt. Het bijhouden van de website wordt op dit moment uitgevoerd door Jan Joost van Galen.
  • De viscursus begint dit jaar op woensdag 13 juni. Het waterschap gaat in de week van 4 juni maaien rondom de schaatsvijver.
  • Via de website kan de jeugd een gratis jeugdvergunning aanvragen. Hiermee mag men vissen met een hengel in de Schaatsvijver.
  • In de Regge bij Enter worden 15 nieuwe vissteigers aangelegd. Ook komt hier een parkeerplaats.
  • De werkzaamheden aan het Twentekanaal heeft een flinke vertraging opgelopen.
  • Bij officiële wedstrijden moet het leefnet 3.50 m lang zijn en een doorsnede hebben van 0.40 m
  • SVON probeert op diverse plaatsen viswater aan te kopen. ( o.a.  de Spoorvijver in Vriezenveen) SN wil graag dat elke vereniging een speciale karpervijver krijgt met kleine karper er in. 
  • De vismeesters J. Bruins en J. van Oene geven weer vislessen op diverse scholen. In mei wordt er les gegeven op de Mariaschool in Wierden. De praktijkles wordt gegeven in de vijver in het Zuidbroek.  Zij  willen graag hulp bij het vissen in de praktijk.
  • Sportvisserij Nederland is op zoek naar alternatieven voor het vissen met lood. Op termijn wordt het verboden om met lood te vissen.
  • Voor het onderhoud van de vijvers is een nieuw contactpersoon bij het waterschap Vechtstromen. Dit is de Willie Werkman. Marcel Wessels blijft gebiedsbeheerder.
  • Op 25 mei treedt de AVG in werking. ( Algemene Verordening Gegevensbescherming ) Hier krijgt onze vereniging ook mee te maken.

Verder waren er geen mededelingen.

4. Ingekomen stukken.

Er waren dit jaar geen ingekomen stukken die in de Algemene Ledenvergadering behandeld moeten worden.

5. Jaarverslag van de secretaris.

Het jaarverslag van de secretaris over 2017 wordt door de secretaris voor aanvang van de vergadering uitgereikt. Vanaf februari 2018 was het jaarverslag ook te vinden en te lezen op onze website. Het verslag werd pagina voor pagina behandeld.
Er waren geen op- en of aanmerkingen zodat het verslag wordt goedgekeurd en vastgesteld, onder dankzegging aan de secretaris voor de samenstelling hiervan.

6. Financieel verslag van de penningmeester over 2017.

Het financiële verslag wordt door de penningmeester voor aanvang van de vergadering uitgereikt. Op het financiële verslag staan de werkelijke en de begrote kosten van 2017. Het jaar wordt met een klein batig saldo afgesloten. Het bleek een duidelijk financieel jaarverslag te zijn. Er waren geen op- en of aanmerkingen.
Het financiële verslag wordt goedgekeurd en vastgesteld. De penningmeester wordt bedankt voor de samenstelling hiervan.

7. Kascontrole.

De kascontrole is dit jaar uitgevoerd op 2 mei 2018 in de woning van de penningmeester. De controle is uitgevoerd door de heren P. Stobbe en K. Smit. De kas en boeken werden gecontroleerd en in orde bevonden. Op voorstel van de leden van de kascommissie wordt het bestuur dècharge verleend voor het in het boekjaar 2017 gevoerde financiële beleid. De kascommissie wordt bedankt voor hun werkzaamheden.

8. Begroting 2018.

De begroting wordt voor aanvang van de vergadering uitgereikt. De begroting wordt door de penningmeester toegelicht. De kosten voor het clubgebouw worden apart begroot en staan op de achterzijde van de begroting. Het was een duidelijke begroting. Er waren geen vragen en of opmerkingen. De begroting wordt dan ook vastgesteld en goedgekeurd. De secretaris en penningmeester worden bedankt voor de samenstelling hiervan.

9. Aanpassen Statuten en Huishoudelijk Reglement.

De  Statuten en Huishoudelijk Reglement dateren vanaf de oprichting van de vereniging en zijn dus bijna 40 jaar oud. Deze voldoen niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. De vergadering geeft toestemming om nieuwe Statuten en Huishoudelijk Reglement op te stellen. Bij SN hebben ze voorbeelden. De secretaris zal proberen deze digitaal te krijgen. Dit scheelt een hoop werk. De secretaris en de penningmeester gaan zich bezighouden met deze werkzaamheden. Maar het kan nog wel even duren voordat alles gereed is. Want het is en blijft veel werk.

10. Prijsuitreiking aan winnaars van de diverse wedstrijden 2017.

In de verlengde Zomercompetitie kon men dit jaar punten verdienen met het gewicht van de gevangen vis. Voor de bovengenoemde wedstrijden waren 10 prijzen beschikbaar. De winnaar van de verlengde zomercompetitie is dit jaar geworden, de heer R. Meenderink met 288 punten. Een enveloppe met inhoud, de wisselbeker en een herinnering werd zijn deel.  Hierna werden de overige prijzen aan de winnaars uitgereikt, voor zover aanwezig.. De volledige uitslag vindt men in de nieuwsbrief van 2018 en op de website.

De winnaar van de vijverwedstrijden 2017 werd N. Wiggers met 73 punten. De prijzen werden ook hier aan de winnaars uitgereikt, voor zover deze aanwezig waren. De volledige uitslag kan men vinden in de najaar mededelingen 2017 en op de website.

De Veteranen competitie is in 2017 niet door gegaan.

Pauze.

In de pauze kon men weer even bijpraten en zich tegoed doen aan enkele consumpties aangeboden door de vereniging.

11. Bestuursverkiezing.

Reglementair aftredend waren de voorzitter, de heer G.J.J. Wiggers en de algemeen adjunct, de heer F. Knol. De beide heren hadden zich herkiesbaar gesteld voor een nieuwe driejarige periode. Er waren bij de secretaris geen tegenkandidaten binnengekomen. De voorzitter werd door de vergadering met algehele stemmen herkozen. Ook de heer F. Krol werd middels applaus herkozen.
De heer A. Schaddenhorst had zich herkiesbaar gesteld voor een nieuwe periode van een jaar. Ook voor deze functie waren geen tegenkandidaten binnengekomen.  De heer A. Schaddenhorst werd middels applaus herkozen voor de termijn van een jaar.

12. Verkiezing lid kascommissie.

Als nieuw lid van de kascommissie werd benoemd de heer M. Hilbrink. De heer P. Stobbe was aftredend en werd door de voorzitter bedankt voor zijn bewezen diensten.
De kascommissie bestaat nu uit de heren K. Smit en R. Bremmer. Reserve is de heer M. Hilbrink.   

13. Vaststelling contributie 2019.

Het bestuur stelt voor om de contributie voor het jaar 2019 te laten zoals het nu is.

De contributie ziet er dan als volgt uit :

  • De contributie voor leden vanaf 18 jaar blijft op € 38,50
  • De contributie voor leden die volledig zijn afgekeurd en daardoor een uitkering ontvangen, leden die 65 jaar of ouder zijn, voor echtgenotes van leden en voor leden van 14 t/m 17 jaar blijft de contributie  € 34,50.
  • De contributie voor jeugdleden tot en met 13 jaar blijft € 12,--

Seniorleden die ons hebben gemachtigd krijgen een korting van  € 2,-- op het lidmaatschap. De jeugdleden krijgen bij machtiging een korting van € 1,--.

Het inschrijfgeld voor nieuwe seniorleden blijft gelijk en is € 4,00 , voor jeugdleden is deze € 1,00.  

14. Vaststelling wedstrijdkalender en wedstrijdreglement.

Ook in 2018 is de zomer – en najaar competitie in elkaar geschoven. Hierdoor ontstaat een verlengde zomercompetitie. Het aantal wedstrijden is teruggebracht naar 13. Van de eindresultaten bij de zomercompetitie worden de drie slechtst behaalde resultaten afgetrokken. Er worden prijzen uitgereikt voor het eindklassement en individuele prijzen per wedstrijd.
De wedstrijden en het reglement stonden in de najaar mededelingen van 2017 en waren ook te vinden op onze website. In verband met de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming is het Reglement in april aangepast. De laatste twee wedstrijden worden op een zaterdagmorgen gevist. Ook voor 2018 stelt het bestuur voor om de hengelkeuze vrij te laten bij de zomercompetitie. Er gelden dus geen beperkingen t.a.v. hengeltype en hengellengte.

Het inschrijfgeld voor de zomercompetitie bedraagt € 20,00 voor alle wedstrijden. Dit bedrag graag in één keer betalen bij de eerste wedstrijd. Als iemand niet alle wedstrijden mee vist kan hij op zijn verzoek het teveel betaalde aan inleg geld terugvragen.  Het telefoonnummer van de wedstrijdleider staat op het reglement, deze kan men bellen om een verhindering door te geven of voor inlichtingen. Het is verboden om van te voren te voeren, ook geen paar maden in het water gooien. Er wordt in 2018 alleen punten gegeven voor het totale gewicht van de gevangen vis.

Voor de wedstrijden om de Wierdense Vijverbokaal telt de slechtste wedstrijd niet mee voor het eindklassement. Het wedstrijdreglement, staande op de achterzijde van het wedstrijdprogramma wordt verder ongewijzigd goedgekeurd en vastgesteld.
In 2018 wordt er ook weer een tocht gehouden naar de Overijsselse Vecht bij Dalfsen.
De forellenwedstrijd wordt dit jaar gehouden bij de Forellenvijvers Deep’n te Diepenheim

15. Werkzaamheden en controle vijvers.

In het voorjaar wordt alle vuil bij de diverse vijvers weer opgeruimd. De heer J. van Nuenen ruimt ook regelmatig het zwerfvuil op langs de diverse vijvers.
De vijvers worden eenmaal in de twee maanden bemonsterd door de heer N. Wiggers.
Om visles in de schaatsvijver te kunnen geven moeten er visplaatsen in het riet worden gemaakt. In 2018 wordt dit uitgevoerd door het waterschap Bij aanvang van de werkzaamheden zal dit door de secretaris worden doorgegeven aan de BOA, de heer J. Karels. Het Waterschap heeft in het najaar zoveel mogelijk riet rondom de vijvers gemaaid en  afgevoerd. Het is noodzakelijk om te blijven maaien want anders groeien de vijvers geleidelijk aan dicht.

In de Weustevijver is in de zomer niet meer te vissen, deze vijver groeit zo langzamerhand helemaal dicht. Wij zullen het waterschap vragen of hier in het najaar weer met de maaiboot kan worden gemaaid.

De controle langs de vijvers wordt in 2018 uitgevoerd door de  BOA, de heer J. Karels. Ook wordt er door onze eigen mensen gecontroleerd, dit zijn de heren R. Meenderink, G. Wiggersen en J. Bruins.
R. Meenderink zal indien dit mogelijk is een keer gaan controlerren met de heer H. Holsbeek. De voorzitter en secretaris gaan een afspraak maken met de politie en J. Karels om de controle langs de vijvers te bespreken.

In de Hooilandenvijver zijn de laatste tijd zes dode karpers gevonden. In overleg met het waterschap zijn deze begraven. De waterkwaliteit was goed in de Hooilandenvijver.
Er staan geen of weinig prullebakken bij de vijvers. We gaan contact met de gemeente opnemen om hier wat aan te doen.

16. Rondvraag.

  • A.J. Smelt : Er was geen attentie en er stond ook geen stukje in de courant na het overlijden van ons commissielid, de heer B. Beverdam. In het verleden is er alleen maar een attentie gedaan bij het overlijden van een bestuurslid of een erelid. B. Beverdam heeft heel veel voor de vereniging gedaan en had zeker een attentie verdiend. Wij gaan de Statuten en Reglement aanpassen. In de toekomst gaat dit niet meer gebeuren.
  • R. Bremmer : kan er in de schaatsvijver geen vis worden uitgezet. Veel jonge vis is opgegeten door de aalscholvers. Vis uitzetten is alleen de aalscholvers voeren. Grote vis zit er wel in. In de toekomst eens kijken wat hiervoor de beste oplossing is.
  • R. Bremmer:  Kan de gemeente Wierden nier meer prullebakken plaatsen bij de vijvers, zodat de rommel daar in kan. Wij zullen hierover contact opnemen met de gemeente Wierden
  • P. Stobbe : Is het niet mogelijk om de schaatsvijver te laten uitbaggeren. Het uitbaggeren van vijvers kost veel geld. De gemeente en het waterschap hebben hier geen geld voor over. In de schaatsvijver zit een leemlaag. Bij het uitbaggeren gaat deze verloren. Hierdoor is er kans dat de waterstand nog lager wordt.
  • P. Stobbe : In de nieuwbrief staat dat er bij de secretaris een beperkt aantal nachtvispassen zijn te verkrijgen. Dit is verwarrend omdat er ook mensen zijn die denken dat de ook van toepssing zijn voor de vijvers in Wierden. Beter is het om er bij te zetten dat deze niet zijn te gebruiken voor de Wierdense vijvers. Of we moeten de nachtvispassen niet meer noemen. Ook bij hengelsport Vos kwamen hierover vragen binnen. Wordt gewijzigd.

Verder was er niets voor de rondvraag.

17. Sluiting.

Om 21.55 uur sluit de voorzitter de vergadering en bedankt de aanwezigen voor hun inbreng. Graag zou hij zien dat er in de volgende Algemene Ledenvergadering meer leden aanwezig zullen zijn. Verder wenste hij iedereen een goed visseizoen toe met veel mooi weer en een goede vangst.

De secretaris

B.G. Nijenhuis