Jaarverslag 2019

67 e VERENIGINGSJAAR

JAARVERSLAG VAN DE SECRETARIS OVER HET JAAR 2019.

Beste sportvrienden.

Evenals de voorgaande jaren wil ik mijn jaarverslag beginnen door vanaf deze plaats, mede namens mijn medebestuurders, iedereen een gelukkig en vooral een gezond 2020 toe te wensen. Ook in 2019 hadden wij weer last van de warmte en de extreme droogte. Plaatselijk was de waterstand in de diverse wateren weer extreem laag. Met name in de Zuidbroekvijver stond bijna geen water meer. Voor de vereniging was het een prima jaar. Het ledenaantal is weer gestegen. Er werden tal van activiteiten georganiseerd. Hieraan werden weer door de diverse leden deelgenomen. De deelname aan de diverse activiteiten was wisselend. Het hoogtepunt was dit jaar weer de vistocht op de forellen. De deelname aan de jeugdviscursus was ongeveer gelijk met het voorgaande jaar. Bij de georganiseerde activiteiten bleef het aantal deelnemers ook nagenoeg gelijk met het voorgaande  jaar. De vangsten waren over het algemeen redelijk. Het bestuur zou graag zien dat er in de toekomst meer leden (vooral ook jeugdleden) zouden willen deelnemen aan de diverse activiteiten. Het bestuur doet er veel werk voor en besteedt er veel vrije tijd aan om het iedereen naar de zin te maken. Ook zouden wij het op prijs stellen dat meer leden de Algemene Ledenvergadering komen bezoeken. In ieder geval de leden die prijzen hebben gewonnen met de wedstrijden. De prijzen worden op deze avond uitgereikt. Op deze vergadering kunt u meepraten over uw sport en meebeslissen over de te organiseren activiteiten. Kortom u kunt uw belangen hier behartigen. Wees niet passief maar neem ook eens actief deel aan de activiteiten van uw vereniging.

LEDENAANTAL.

Het ledenaantal is in 2019 is ten opzichte van het voorgaande weer gestegen. In december 2019 hadden wij 755 leden op de lijst staan. Er gingen leden weg en er kwamen weer nieuwe voor in de plaats. De nieuwe leden heten wij van harte welkom in onze vereniging. Gezien het grote aantal leden verwachten wij ook weer een toename van het aantal deelnemers aan de door ons te organiseren evenementen.

Helaas ontvielen ons dit jaar ook weer enkele leden. Dat zij mogen rusten in vrede is de wens van het bestuur en de leden.

BESTUUR.

Het bestuur was in 2019 volledig en bestaat uit 7 leden.  Het bestuur kwam in 2019 negen keer in vergadering bijeen.  De vergaderingen werden allen gehouden in ons eigen clubgebouw. Het  dagelijkse bestuur had regelmatig contact met elkaar.

Met de leden van de Beheercommissie werd in 2019 twee keer vergaderd. Ook deze vergaderingen werden in ons eigen clubgebouw gehouden. Het bestuur heeft het goede werk van de leden van de Beheercommissie en vrijwilligers in 2019 weer getrakteerd op een hapje en een drankje. Ook kreeg ieder commissielid weer een attentie aangeboden voor de feestdagen. Ook in 2019 werden door enkele bestuursleden weer de vergaderingen van SVON en van SVON Rayon 1. bezocht. Op deze vergaderingen werden de belangen van onze vereniging in het bijzonder en van de hengelsport in het algemeen zo goed mogelijk behartigd.

LEDENVERGADERING.

Op donderdag 23 mei 2019 werd in ons eigen clubgebouw de Algemene Ledenvergadering gehouden. Voor aanvang van de vergadering werden de in het afgelopen jaar overleden sportvrienden met een minuut stilte herdacht. De voorzitter kon deze avond 9 leden en het voltallige bestuur welkom heten.

Een aantal leden hadden zich voor deze avond afgemeld. De wedstrijdleider, de heer R. Meenderink

en de secrataris, de heer B.G. Nijenhuis werden verrast met een zilveren speld. De jaarverslagen van de secretaris en de penningmeester werden zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd en vastgesteld. De afdracht aan Sportvisserij Oost Nederland wordt licht verhoogd, het bedrag wordt jaarlijks geindexeerd.

Het bestuur stelde voor de contributie voor het jaar 2020 te laten zoals het is. De contributie blijft dan  als volgt:

€ 38,50 voor leden vanaf 18 jaar, € 34,50 voor leden die in de WAO zitten, die 65 jaar of ouder zijn, voor echtgenotes van leden en voor leden van 15 tot en met 17 jaar.  De contributie voor de jeugdleden tot en met 13 jaar blijft € 12,--.Bij betaling via machtiging automatische afschrijving betalen senioren € 2,00 contributie minder en jeugdleden € 1,00. Het inschrijfgeld voor senioren blijft € 4,00 en voor de jeugd € 1,00.  De prijzen voor de winnaars van de Vijverwedstrijden, de Verlengde Zomercompetitie en de extra wedstrijden werden door de Wedstrijdleider aan de winnaars, voor zover aanwezig, uitgereikt. De niet aanwezige winnaars krijgen de prijzen thuis gebracht.                      

Reglementair aftredend waren de secretaris, de heer B.G. Nijenhuis en de algemeen adjunct en leider jeugdviscursus , de heer J. Bruins Beiden heren hadden zich zich weer herkiesbaar gesteld voor een periode van drie jaar. De beide heren werden met algehele stemmen herkozen. De heer A. Schaddenhorst had zich herkiesbaar gesteld voor de periode van een jaar. Ook hij werd met algehele stemmen herkozen.   

VERLENGDE ZOMERCOMPETITIE.

De verlengde Zomercompetitie bestaat dit jaar uit 11 wedstrijden. Wij hadden dit jaar over het algemeen goed  weer tijdens de wedstrijden. De vangsten waren dit jaar wisselend. Door elkaar genomen was er nog wel een visje te vangen. Het aantal deelnemers was ongeveer gelijk met het  voorgaande jaar. Door de ongedwongen sfeer was het dit jaar weer gezellig aan de waterkant. De hengellengte en hengeltype waren evenals het voorgaande jaar vrij gelaten. Het afgelopen jaar kreeg men alleen punten voor het gewicht van de vissen. Er werd dit jaar gevist in twee vakken.  Voor het eindklassement telden de 10 beste wedstrijden mee, men mag er dus 2 laten vervallen. De eindstanden van de wedstrijden zijn te vinden op onze website. Ook zijn ze digitaal te verkrijgen bij de secretaris. Winnaar van de competitie werd de heer R. Meenderink 223 punten. Op de tweede en derde plaats eindigden N. Wiggers  en B.G. Nijenhuis met respectievelijk 220 en 219 punten.

EXTRA WEDSTRIJDEN

Voor het eerst werden er dit jaar extra wedstrijden gevist, deze bestonden uit 4 wedstrijden. Hiervan kon men 1 wedstrijd laten vallen. Tijdens deze wedstrijden werd er veel vis gevangen. Winnaar van deze competitie werd G. Wiggers met 44 punten. Op de tweede en derde plaats eindigden N. Wiggers en B.G. Nijenhuis met respectievelijk 44 en 41 punten. Ook deze uitslagen kan men vinden op onze website. Ook zijn ze digitaal te verkrijgen bij de secretaris.   

WIERDENSE VIJVERBOKAAL  

Voor de 12e maal werden er dit jaar de wedstrijden gehouden om de Wierdense Vijverbokaal. Deze competitie bestaat uit vier wedstrijden. Er werd gevist in de Schaatsvijver,  de vijver in het Zuidbroek, de Hooilandenvijver en de Stouwevijver. De winnaar van deze competitie krijgt een wisselbokaal,  een bokaal om te houden en een mooi bedrag aan bonnen. De firma Vos Hengelsport uit Almelo heeft zich bereid verklaard deze wedstrijden te sponsoren. Twee wedstrijden vonden plaats op een maandagavond en twee wedstrijden op zaterdagmorgen. De Wierdense vijverbokaal werd gewonnen door N. Wiggers met 75 punten. Tweede en derde werden B. Bernds en P. Stobbe. De prijzen werden uitgereikt op deze Algemene Ledenvergadering. De volledige uitslagen kan men vinden op onze website. Ook zijn ze digitaal te verkrijgen bij de secretaris.

JAARLIJKSE TOCHT.

Onze jaarlijkse tocht werd dit jaar gehouden op zaterdag 19 oktober. De meeste deelnemers gingen

op eigen gelegenheid naar de vijvers. De samenkomst was om 07.45 uur bij de forellenvijvers

Deep’n in Diepenheim.  Wij hadden voor deze morgen de linkse vijver afgehuurd. Hier kunnen circa 40 personen vissen. Er werd deze morgen gevist van 08.00 tot 12.30 uur. Er waren 2 deelnemers met ieder 9 forellen. Winnaar werd deze morgen de heer P. Stobbe, met een vangst van negen forellen en een lengte van 297 cm.  F. Knol bleef steken op 290 cm. De winnaar mocht aan het eind van de wedstrijd uit handen van de wedstrijdleider de wisselbokaal en een herinneringsbeker in ontvangst nemen.  In totaal werden er door 25 deelnemers 42 forellen gevangen. Uiteraard mocht iedereen de gevangen forellen meenemen. Alle deelnemers kregen van de vereniging een consumptie en een balletje gehakt aangeboden. Het geheel was weer keurig verzorgd door de wedstrijdleider, de heer R. Meenderink, waarvoor onze dank.

TOCHT OVERIJSSELSE VECHT.

De vistocht naar De Overijsselse Vecht werd gehouden op zaterdag 1 juni. Het was deze morgen goed visweer. De wedstrijd werd gewonnen door F. Knol, met een gewicht van 6.220 gram vis. Tweede en derde werden N. Wiggers en B.G. Nijenhuis met respectievelijk 3.800 gram en 1.590 gram vis. De prijzen zijn aan de waterkant door de wedstrijdleider aan de winnaars uitgereikt. Deze waren beschikbaar gesteld door de firma Voorhuis, uit Albergen waarvoor onze hartelijke dank.  

OVERIGE KORPSWEDSTRIJDEN.

-  De besturenwedstrijd werd in 2019 niet gehouden, deze moest worden georganiseerd door Oldenzaal.  Deze wedstrijd dient om de onderlinge band met de andere bestuurders in de regio te versterken.

-   Verder heeft ons korps mee gedaan aan de wedstrijd van SVON rayon 1. Deze werd gehouden op zaterdag 18 mei in het Lateraalkanaal bij de Leeghwaterlaan te Almelo. Als korps eindigden wij hier als tweede van de tien korpsen die mee deden.

-   Op zaterdag 7 september deed ons korps mee aan de voormalige wedstrijd van de BET. Er werd gevist in het Twentekanaal bij Almen. Ons korps heeft hier goede zaken gedaan en eindigde hier als eerste, Er deden 22 korpsen mee. Hierdoor mocht Wierden de wisselbeker mee naar huis nemen.  

-   Op zaterdag 28 september deed ons korps mee aan de korpswedstrijd midden Nederland. Dit is de voormalige wedstrijd van het Pootvisfonds van de Berkel. Ons korps deed het hier prima en behaalde een 2e plaats. Individueel eindigde N. Wiggers op een 2e plaats, G. Wiggers op een 5e plaats en B.G. Nijenhuis op een 8e plaats.

-   Op zaterdag 19 oktober werd er door enkele leden deelgenomen aan de prijzenwedstrijd georganiseerd door SVON. Er werd gevist in de Hoogeveensevaart bij Rogat. Onze deelnemrs eindigden hier in de middenmoot. Er werd slecht gevangen en plaateselijk zat er veel begroeiing net onder het wateroppervlak. Voor volgens jaar wordt er uitgekeken naar een betere stek.       

JEUGDVISCURSUS.

Ook in 2019 werden er weer door enkele leden van onze vereniging viscursussen gegeven aan jeugdige vissertjes. Als onderkomen diende ons clubgebouw. De lessen werden allemaal op een

woensdag middag gegeven. Alle lessen werden geven aan de Schaatsvijver. De deelname aan de cursus was prima en er werd met veel plezier gevist. Winnnaar in de leeftijdscategorie t/m 11 jaar werd Martijn Wilgenhof. Op de tweede plaats eindigde Jelbert Olthof derde werd Ilse Oude Weernink.  Bij de meisjes werd de winnaar Ilse Oude Weernink. Op de tweede plaats eindigde Almee  Oude Weernink derde werd Evelien Schaddenhorst. Winnaar van de koppelwedstrijd werd Genn en Stein Nijmeijer. Tweede werd Wiljan Olthof die samen met zijn moeder viste. en derde werd Thijmen Zantvoort die samen met M. Goossen viste.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Bij de groep van 12 tot en met 17 jaar werd de winnaar Tijmen Zandvoort.  Tweede en derde werden Wiljan Olthof en Joas Noltus   

Aan het eind van de laatste cursus kregen de winnaars een mooie prijs uitgereikt en natuurlijk was er patat met een snack.  Alle sponcers vanaf deze plaats hartelijk dank om deze cursusu weer mogelijk te maken.   

NIEUWSBRIEF.

In april 2019 is de nieuwsbrief weer uitgebracht. Hierin komen de agende en de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering te staan. Ook wordt hierin opgenomen het wedstrijdschema en de jeugdviscursus. De website wordt waar nodig aangepast. Alles betreffende de vereniging is hierop te vinden.

Het uitbrengen van de nieuwsbrief is ons weer mogelijk gemaakt door al onze adverteerders. Langs deze weg willen wij de adverteerders dan ook hartelijk danken. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe adverteerders of sponsors. Belangstellende adverteerders of sponsors kunnen contact opnemen met één van de bestuursleden.

De nieuwsbrief is ook te vinden op onze website.  

VIJVERS / WATER

In het voorjaar zijn door het waterschap Vechtstromen weer visplaatsen gemaakt bij de schaatsvijver. In het najaar is door het waterschap het riet gemaaid en afgevoerd in de Hooilandenvijver, Stouwvijver, Weustevijver en de Schaatsvijver.  Ook is bij de Weustevijver, de lange vijver en de schaatsvijver een deel van de bodems schoon gemaakt d.m.v. een kraan.

Het water in de Zuidbroekvijver is nog steeds extreem laag. Voor de visstand is het maar te hopen dat er geen streng winter komt. Wij hebben het probleem aangekaart bij de gemeente en bij het waterschap Vechtstromen Op korte termijn weten ze geen oplossing van dit probleem. Door onze eigen mensen, de politie en de BOA is er reglmatig gecontroleerd langs de vijvers. In de schaatsvijver is weer  blauwalg geconstateerd. De gemeente heeft borden bij de vijver geplaatst.  In het voorjaar zijn in de Hooilandenvijver circa acht dode karpers gevonden. Wij hebben dit doorgegeven aan het waterschap Vechtstromen. De oorzaak van de vissterfte is niet bekent.

Bemonstering van het water in de Weustevijver, Hooilandenvijver, de Stouwevijver, Schaatsvijver en de vijver in Zuidbroek vond ook dit jaar regelmatig plaats. De bemonstering werd uitgevoerd door de heer N. Wiggers. Op diverse vijvers is draadalg en blauwalg waargenomen. De uitslagen zijn naar de gemeente Wierden en het waterschap Vechtstromen gestuurd. In diverse vijvers komt vanaf juni veel plantengroei voor. In deze vijvers is dan bijna niet meer te vissen.  

De vangsten in de vijvers was over het algemeen goed. Maar is nog lang optimaal dit komt  voor een groot gedeelte door de aalscholvers die nog steeds de vijvers komen bezoeken. Dit is een landelijk voorkomend verschijnsel. De aalscholver is een beschermde vogel, er is weinig aan te doen. In de toekomst gaan we bekijken of we op enkele plaatsen vissenbossen kunnen plaatsen.

VERKOOPADRESSEN.

Ook in 2019 werkten onze verkoopadressen, te weten Te Morsche Dierenspeciaalzaak en Faunaland Wierden, weer belangeloos mee aan de uitgifte van Voorlopige VISpassen, lidmaatschapskaarten en vergunningen voor nieuwe leden. Voor hun bereidheid daarvoor onze dank. De firma’s kregen een vergoeding  voor de daarbij behorende werkzaamheden. 

DANK.

Hiermede wil ik mijn jaarverslag over 2019 beëindigen. Ik wil iedereen, mede namens mijn mede-bestuurders, bedanken die zich in 2019 weer belangeloos hebben ingezet voor onze vereniging. Samen hebben wij er weer voor gezorgd dat de vele voorkomende werkzaamheden op tijd konden worden afgerond.

Rest mij nog om u allen een goed, sportief, maar vooral een gezond 2020 toe te wensen.

Aldus vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 14 mei 2020.

De Voorzitter.                                                                                    De secretaris

G.J.J. Wiggers                                                                                    B.G. Nijenhuis