Notulen alg. ledenvergadering

NOTULEN VAN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING 2019

Notulen van de Algemene Ledenvergadering die werd gehouden op donderdag 23 mei 2019  in het clubgebouw, Vijverweg 1 te Wierden. De vergadering begon om 20.00 uur.

Op deze vergadering waren aanwezig het voltallige bestuur en 9 leden.

Voor deze vergadering hadden zich afgemeld : A. Schaddenhorst en H. Berkenbosch. 

1.Opening.

Nadat staande 1 minuut stilte in acht is genomen om onze overleden sportvrienden te gedenken, opent de voorzitter de vergadering om 20.05 uur. De voorzitter sprak de wens uit voor een vlotte en constructieve vergadering. Hij vond het jammer dat er maar zo weinig animo voor de jaarvergadering is. Voor onze vereniging is 2018 een goed jaar geweest. Het ledenaantal is weer toegenomen en is nog nooit zo hoog geweest als dit jaar. Dit komt ook omdat de mensen gemakkelijk lid kunnen worden via de VISpas Online bestelmodule ( via onze website ). Deze nieuwe leden heten wij van harte welkom in onze vereniging. Bij twee winkeliers kunnen de vergunningen weer worden gekocht. Dit zijn dierenspeciaalzaak Te Morsche aan de Nijverdalsestraat en Faunaland Wierden aan de Rijssensestraat.

Het afgelopen jaar heeft het bestuur 9 maal vergaderd. Er zijn 2 vergaderingen geweest met de Beheercommissie.  

De wedstrijden zijn weer in volle gang, de eerste vier wedstrijden zitten er al weer op. De voorzitter bedankt verder iedereen die zich het afgelopen jaar op welke wijze dan ook heeft ingezet voor het wel en wee van de vereniging. Zonder vrijwilligers kan een vereniging niet bestaan. Er hoeft geen aanvulling op de agenda te komen, deze is volledig.

De voorzitter wenst verder iedereen een goed visseizoen toe met mooi weer en een goede gezondheid.

Omdat de heer R. Meenderink 25 jaar in het bestuur van onze vereniging heeft gezeten had de secretaris voor hem een zilveren speld aangevraagd bij SN. Deze werd hem door de voorzitter aangeboden. Ook kreeg hij een mooie bos bloemen.

Er was nog een verassing. Ook de secretaris kreeg een zilveren speld aangeboden door de voorzitter. Hij zit al 33 jaar in het bestuur en had nog nooit wat gekregen. Maar nu is het er dan toch van gekomen. Ook voor hem was er een mooie bos bloemen. Beide heren verzetten veel werk voor de vereniging. De heer Meenderink en Nijenhuis bedankten de overige bestuursleden voor de mooie woorden en de attenties.       

  1. Vaststelling notulen van de Algemene Ledenvergadering van 24 mei 2018.

De notulen van de Algemene Ledenvergadering werden voor aanvang van de vergadering uitgereikt. Ook zijn de notulen te vinden op onze website. Iedereen heeft ruimschoots de tijd gehad om de notulen door te nemen. De notulen worden pagina voor pagina doorgenomen. Er zijn geen op- en of- aanmerkingen zodat de stukken onveranderd worden vastgesteld en goedgekeurd, onder dankzegging aan de secretaris voor de uitvoerige samenstelling van deze stukken.

  1. van Oene vroeg nog of er al was begonnen is met het aanpassen van het Huishoudelijk Reglement en de notulen. We zijn er net mee bezig, maar het is nog lang niet af.

Verder waren er geen vragen.

  1. Mededelingen.

Enkele mededelingen door de voorzitter en de  secretaris:

-   De consumpties zijn voor rekening van de vereniging.

-   De pauze is na punt 9 van de agenda.

-  Op zaterdag 1juni wordt er gevist in de Overijsselse Vecht bij de volkstuinen te Dalfsen. Het vertrek is om 7.00 uur vanaf de P. plaats bij de Marke. Graag van tevoren opgeven. 

-   Het mededelingenblad gaat verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt een nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief komt uit in april. Hierin staat dan de agenda en de toelichting voor de Algemene ledenvergadering.   Ook vindt men hier het wedstrijdschema. De nieuwsbrief is ook te vinden op onze website.   

-   De viscursus begint dit jaar op woensdag 5 juni.  Het waterschap gaat in de eerste week van juni maaien rondom de schaatsvijver. De contactpersoon hiervoor is J. van Oene.

-    Via de website kan de jeugd een gratis jeugdvergunning aanvragen. Hiermee mag men vissen met een hengel in de Schaatsvijver en in de hooilandenvijver. Op dit moment hebben zich 2 jeugdleden aangemeld.  

-   Op de vergadering van SVON heeft de heer H. Gels uit Wierden zich voorgesteld als nieuwe directeur van SVON. Hij was ook aanwezig op onze Algemene Ledenvergadering.

-    In de Regge bij Enter worden 14 nieuwe vissteigers aangelegd.

-    De werkzaamheden aan het Twentekanaal heeft een flinke vertraging opgelopen van zeker 1,5 jaar.

-   Bij het vissen mag men de hengel niet meer onbeheerd in het water laten liggen. Gaat men even wat anders doen dan moet men de hengel uit het water halen.

-   Sportvisserij Nederland is op zoek naar alternatieven voor het vissen met lood. Op termijn wordt het verboden om met lood te vissen. Er zijn al diverse alternatieven. Op dit moment is dit actueel. 

-   Voor het onderhoud van de vijvers is een nieuw contactpersoon bij het waterschap Vechtstromen. Dit is de Willie Werkman. Marcel Wessels blijft gebiedsbeheerder.

-   Op dit moment zijn er al weer 65 nieuwe VISpassen verkocht. Hiervan werden er 30 verkocht via de VBL en 32 via de VISpas Online bestelformule.

-    In de Hooilandenvijver zijn er tot op dit moment 10 dode karpers gevonden. Her waterschap is hiervan op de hoogte.

-   In de kleine vijver bij het industrieterrein zit het kroosvarentje. De hele vijver is er mee dichtgegroeid en heeft een rode kleur.  Het is niet bekend of er nog vis in het vijvertje zit. 

-    In de Vecht bij Vechterweerd is bij het monitoren een houting, een zeeforel en enkele kwabalen waargenomen.  In circa 65 windes is een zendertje geplaatst.  Hiermee kan men het trekken van de windes in kaart brengen. Er doen 10 landen mee aan het monitoren van de visstand in de diverse rivieren. 

Verder waren er geen mededelingen.

  1. Ingekomen stukken.

Er waren dit jaar geen ingekomen stukken die in de Algemene Ledenvergadering behandeld moeten worden. 

  1. Jaarverslag van de secretaris.

Het jaarverslag van de secretaris over 2018 wordt door de secretaris voor aanvang van de vergadering uitgereikt. Vanaf februari 2018 was het jaarverslag ook te vinden en te lezen op onze website. Het verslag werd pagina voor pagina behandeld.

Er waren geen op- en of aanmerkingen zodat het verslag wordt goedgekeurd en vastgesteld, onder dankzegging aan de secretaris voor de samenstelling hiervan.

  1. Financieel verslag van de penningmeester over 2018.

Het financiële verslag wordt door de penningmeester voor aanvang van de vergadering uitgereikt. Op het financiële verslag staan de werkelijke en de begrote kosten van 2018. Het jaar wordt met een fors batig saldo afgesloten. De oorzaak hiervan is het tijdstip van de betaling van de contributie.  Het bleek een duidelijk financieel jaarverslag te zijn. Er waren geen op- en of aanmerkingen. 

Het financiële verslag wordt goedgekeurd en vastgesteld. De penningmeester wordt bedankt voor de samenstelling hiervan.

  1. Kascontrole.

De kascontrole is dit jaar uitgevoerd op 16 mei 2019 in de woning van de penningmeester.

De controle is uitgevoerd door de heren K. Smit en R. Bremmer.

De kas en boeken werden gecontroleerd en in orde bevonden. Op voorstel van de leden van de kascommissie wordt het bestuur dècharge verleend voor het in het boekjaar 2018 gevoerde financiële beleid. De kascommissie wordt bedankt voor hun werkzaamheden.

  1. Begroting 2019.

De begroting wordt voor aanvang van de vergadering uitgereikt. De begroting wordt door de

penningmeester toegelicht. De kosten voor het clubgebouw worden apart begroot en staan op een andere pagina. Het was een duidelijke begroting. Er waren geen vragenen ofopmerkingen. De begroting wordt dan ook vastgesteld en goedgekeurd. De secretaris en penningmeester worden bedankt voor de samenstelling hiervan.

  1. Prijsuitreiking aan winnaars van de diverse wedstrijden 2018.

In de verlengde Zomercompetitie kon men dit jaar punten verdienen met het gewicht van de

gevangen vis. Voor de bovengenoemde wedstrijden waren 7 prijzen beschikbaar.

De winnaar van de verlengde zomercompetitie is dit jaar geworden, de heer N. Wiggers met 240 punten. Een enveloppe met inhoud, de wisselbeker en een herinnering werd zijn deel.  Hierna werden de overige prijzen aan de winnaars uitgereikt, voor zover aanwezig. De volledige uitslag vindt men in de nieuwsbrief van 2019.  Ook zijn alle uitslagen te vinden op onze website.

De winnaar van de vijverwedstrijden 2018 werd B.G. Nijenhuis met 72 punten. Hiervoor waren zes prijzen beschikbaar. De prijzen werden ook hier aan de winnaars uitgereikt, voor zover deze aanwezig waren. De volledige uitslag kan men vinden in de nieuwsbrief van 2019. Ook deze uitslagen zijn te vinden op onze website.

Pauze.

In de pauze kon men weer even bijpraten en zich tegoed doen aan enkele consumpties aangeboden door de vereniging.

  1. Bestuursverkiezing.

Reglementair aftredend waren de secretaris, de heer B.G. Nijenhuis en de algemeen adjunct en leider van de jeugdviscursus , de heer J. Bruins.  Ingevolge art.1 van het Huishoudelijk Reglement waren er bij de secretaris geen tegenkandidaten binnengekomen. De beide heren hadden zich herkiesbaar gesteld voor een nieuwe driejarige periode. De secretaris maakte bekend dat dit zijn laatste termijn is als secretaris van de vereniging. Hierna ben ik niet meer herkiesbaar. Het bestuur moet binnenkort op zoek naar iemand anders. Dan heb ik ruimschoots de tijd om iemand in te werken voor zover dat nodig is. De heren Bruins en Nijenhuis werden middels applaus herkozen.  

De heer A. Schaddenhorst had zich herkiesbaar gesteld voor een nieuwe periode van een jaar. Ook voor deze functie waren geen tegenkandidaten binnengekomen.  De heer A. Schaddenhorst werd middels applaus herkozen voor de termijn van een jaar.

  1. Verkiezing lid kascommissie.

Als nieuw lid van de kascommissie werd benoemd de heer B. Bernds. De heer K. Smit was aftredend en werd door de voorzitter bedankt voor zijn bewezen diensten.

De kascommissie bestaat nu uit de heren R. Bremmer en M Hilbrink. Reserve is de heer B. Bernds.   

  1. Vaststelling contributie 2020

Het bestuur stelt voor om de contributie voor het jaar 2020 te laten zoals het nu is.

De contributie ziet er dan als volgt uit :

-   De contributie voor leden vanaf 18 jaar blijft op € 38,50

-   De contributie voor leden die volledig zijn afgekeurd en daardoor een uitkering ontvangen, leden die 65 jaar of ouder zijn, voor echtgenotes van leden en voor leden van 14 t/m 17 jaar blijft de contributie  € 34,50.

 -   de contributie voor jeugdleden tot en met 13 jaar blijft € 12,--

Seniorleden die ons hebben gemachtigd krijgen een korting van  € 2,-- op het lidmaatschap. De jeugdleden krijgen bij machtiging een korting van € 1,--. 

Het inschrijfgeld voor nieuwe seniorleden blijft gelijk en is € 4,00 , voor jeugdleden is deze € 1,00.  

  1. Vaststelling wedstrijdkalender en wedstrijdreglement.

In 2019 worden er 11 wedstrijden gevist voor de zomercompetitie. Deze wedstrijden worden gehouden op een maandagavond. Daarnaast worden er 5 extra wedstrijden gevist. Deze wedstrijden worden gehouden op een zaterdagmorgen. Van de eindresultaten bij de zomercompetitie worden de twee slechtst behaalde resultaten afgetrokken. Er worden prijzen uitgereikt voor het eind-klassement en individuele prijzen per wedstrijd. Van de extra wedstrijden mag men 1 wedstrijd laten vallen. De wedstrijden stonden in de nieuwsbrief van april 2019 en waren ook te vinden op onze website.

Ook voor 2019 stelt het bestuur voor om de hengelkeuze vrij te laten bij de zomercompetitie. Er gelden dus geen beperkingen t.a.v. hengeltype en hengellengte.

Het inschrijfgeld voor de zomercompetitie bedraagt € 20,00 voor alle wedstrijden en voor de extra wedstrijden € 10,--  Deze bedragen graag in één keer betalen bij aanvang van de eerste wedstrijd. Als iemand niet alle wedstrijden mee vist kan hij op zijn verzoek het teveel betaalde aan inleggeld terugvragen.  Het telefoonnummer van de wedstrijdleider staat op het reglement, deze kan men bellen om een verhindering door te geven of voor inlichtingen. Het is verboden om van te voren te voeren, ook geen paar maden in het water gooien. Er wordt in 2019 alleen punten gegeven voor het totale gewicht van de gevangen vis.

Voor de wedstrijden om de Wierdense Vijverbokaal telt de slechtste wedstrijd niet mee voor het eindklassement. Het wedstrijdreglement, staande op de achterzijde van het wedstrijdprogramma wordt verder ongewijzigd goedgekeurd en vastgesteld. De heer Bernds vroeg om ook eens een wedstrijd te houden in het Twentekanaal ( bij de zwaaikom ). Ook kan men de Linderbeek wel eens proberen. 

In 2019 wordt er ook weer een tocht gehouden naar de Overijsselse Vecht bij Dalfsen.

De forellenwedstrijd wordt dit jaar gehouden bij de Forellenvijvers Deep’n te Diepenheim.   

  1. Werkzaamheden en controle vijvers.

In het voorjaar wordt alle vuil bij de diverse vijvers weer opgeruimd. De heer J. van Nuenen ruimt ook regelmatig het zwerfvuil op langs de diverse vijvers.

De vijvers worden eenmaal in de twee maanden bemonsterd door de heer N. Wiggers.

Om visles in de schaatsvijver te kunnen geven moeten er visplaatsen in het riet worden gemaakt. In 2019 wordt dit weer uitgevoerd door het waterschap, dit in overleg met de heer J. van Oene.

Het Waterschap heeft in het najaar zoveel mogelijk riet rondom de vijvers gemaaid en  afgevoerd. Het is noodzakelijk om te blijven maaien want anders groeien de vijvers geleidelijk aan dicht.

In de Weustevijver is in de zomer de laatste jaren niet meer te vissen, deze vijver groeit zo langzamerhand helemaal dicht. Wij zullen het waterschap vragen of hier in het najaar weer met de maaiboot kan worden gemaaid.

De controle langs de vijvers wordt in 2019 uitgevoerd door de  BOA, de heer J. Karels. Een enkele maal gaat de politie ook langs de vijvers voor controle. Ook wordt er door onze eigen mensen gecontroleerd, dit zijn de heren R. Meenderink, G. Wiggersen en J. Bruins. De secretaris zal een afspraak proberen te maken met de politie en J. Karels.  We willen dan graag overleg over de controle langs de vijvers. Hierbij schuiven aan de heren G. Wiggers, J. Bruins en B.G. Nijenhuis. Deze loopt niet goed.  

  1. Meenderink zal indien dit mogelijk is een keer gaan controlerren met de heer H. Holsbeek.

In de Hooilandenvijver zijn de laatste tijd tien dode karpers gevonden. In overleg met het waterschap zijn deze begraven. De waterkwaliteit was goed in de Hooilandenvijver. .

Er staan geen of weinig prullebakken bij de vijvers. We gaan contact met de gemeente opnemen om te vragen of hier wat aan te doen is.

  1. Rondvraag.

-          A. Schaddenhorst : het schilderen is een paar keer uitgesteld vanwege slecht weer. De eerste weken heeft hij geen tijd om deze klus uit te voeren. Wanneer hij weer tijd heeft stuurt hij een berichtje rond met het verzoek om hulp. Iedereen die tijd heeft wordt verzocht om te helpen schoon te maken en te schuren.

-          P. Stobbe: er zijn jeugdige vissertjes die karpertjes proberen te vangen en deze gaan uitzetten in een van de vijvers. Dit mag niet omdat er hierbij ook ziektes kunnen worden overgezet in de gezonde vijvers.  H. Gels merkte nog op dat het slepen met karpers niet goed is voor de vis. Veel vissen kunnen er niet tegen en gaan dood.   

  1. Smith: heeft te kennen gegeven dat hij nu meer tijd heeft en wel wat voelt om verenigingscontroleur te worden. Hij loopt nu al regelmatig rond de vijver met zijn hond. De secretaris zal contacct met hem opnemen.

 Verder was er niets voor de rondvraag.

  1. Sluiting.

Om 22.00 uur sluit de voorzitter de vergadering en bedankt de aanwezigen voor hun inbreng. Graag zou hij zien dat er in de volgende Algemene Ledenvergadering meer leden aanwezig zullen zijn. Verder wenste hij iedereen een goed visseizoen toe met veel mooi weer en een goede vangst.

Aldus vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 21 mei 2020.

De voorzitter                                                                                                 De secretaris

G.J.J. Wiggers                                                                                                B.G. Nijenhuis