Jaarverslag 2015

63 e VERENIGINGSJAAR

JAARVERSLAG VAN DE SECRETARIS OVER HET JAAR 2015.

Beste sportvrienden.

Evenals de voorgaande jaren wil ik mijn jaarverslag beginnen door vanaf deze plaats, mede namens mijn medebestuurders, iedereen een gelukkig en vooral een gezond 2016 toe te wensen. Het achter ons liggende jaar was voor ons als sportvissers een goed jaar. Voor de vereniging was het ook een goed jaar. Het ledenaantal is ongeveer gelijk gebleven. Er werden weer tal van activiteiten georganiseerd. Hieraan werden weer door de diverse leden deelgenomen. De deelname aan de diverse activiteiten was wisselend. De hoogtepunten waren dit jaar de jeugdviscursus, en de vistocht op de forellen. Bij de georganiseerde activiteiten bleef het aantal deelnemers ongeveer gelijk met het vorige jaar. De vangsten waren over het algemeen matig te noemen met hier en daar een uitschieter.  Het bestuur van de vereniging zou graag zien dat er in de toekomst meer leden (vooral ook jeugdleden) zouden deelnemen aan de diverse activiteiten. Het bestuur doet er veel werk voor en besteedt er veel vrije tijd aan om het iedereen naar de zin te maken. Ook zouden wij het op prijs stellen dat meer leden de Algemene Ledenvergadering komen bezoeken.

In ieder geval de leden die prijzen hebben gewonnen, de prijzen worden op deze avond uitgereikt. Op deze vergadering kunt u ook meepraten over uw sport en meebeslissen over de te organiseren activiteiten. Kortom u kunt uw belangen hier behartigen. Wees niet passief maar neem ook eens actief deel aan de activiteiten van uw vereniging.

LEDENAANTAL.

Het ledenaantal is in 2015 ten opzichte van het voorgaande ongeveer gelijke gebleven. In december 2015 hadden wij 725 leden op de lijst staan. Er gingen leden weg en er kwamen weer nieuwe voor in de plaats. Dit jaar hadden wij ruim 125 mutaties. De nieuwe leden heten wij van harte welkom in onze vereniging. Gezien het grote aantal leden verwachten wij ook weer een toename van het aantal deelnemers aan de door ons te organiseren evenementen.

Helaas ontvielen ons dit jaar ook weer enkele leden. Dat zij mogen rusten in vrede is de wens van het bestuur en de leden.

BESTUUR.

Op woensdag 17 maart ontvingen wij het droevige bericht dat ons betuurslid, de heer  A.B.M.( Benno ) Westerink was overleden. De open plaats die hierdoor ontstond is weer bezet door de heer J. Bruins.  Het bestuur was hierdoor in 2015 weer volledig en bestaat uit 7 leden.  Het bestuur kwam in 2015 negen keer in vergadering bijeen.  De vergaderingen werden allen gehouden in ons eigen clubgebouw. Het dagelijkse bestuur had regelmatig contact met elkaar, soms wekelijks. 

Met de leden van de Beheercommissie werd in 2015 twee keer vergaderd. Ook deze vergaderingen werden in ons eigen clubgebouw gehouden. Het bestuur heeft het goede werk van de leden van de Beheercommissie ook in 2015 weer gehonoreerd met een attentie voor ieder commissielid. Ook gingen de commissieleden en het bestuur een halve dag vissen op steur en meerval. Er werd gevist in de Broekbeke te Geesteren. Bemonstering van het water in de Weustevijver, Hooilandenvijver, de Stouwevijver, Schaatsvijver en de vijver in Zuidbroek vond ook dit jaar regelmatig plaats. De bemonstering werd uitgevoerd door J. van Nuenen. De resultaten van de bemonsteringen waren voor alle vijvers goed. In de schaatsvijver is in april al weer blauwalg geconstateerd. Hierdoor kon er een tijd niet worden gevist in deze vijver. De Weustevijver en Hooilandenvijver zijn in het najaar weer met een maaiboot gemaaid door het waterschap Vechtstromen. De vangsten in de vijvers waren matig.

 Er wordt de laatste jaren steeds minder vis gevangen. Het bestuur schrijft dit voor een groot gedeelte toe aan de aalscholvers die in steeds groter aantal de vijvers komen bezoeken. Dit is een landelijk voorkomend verschijnsel. De aalscholver is een beschermde vogel, er is weinig aan te doen.

Ook in 2015 werden door enkele bestuursleden weer de pachtfondsvergaderingen, de vergaderingen van Sportvisserij Oost Nederland en van Rayon 1 bezocht. Op deze vergaderingen werden de belangen van onze vereniging in het bijzonder en van de hengelsport in het algemeen zo goed mogelijk behartigd.

LEDENVERGADERING.

Op donderdag 21 mei 2015 werd in ons eigen clubgebouw de Algemene Ledenvergadering gehouden. Voor aanvang van de vergadering werden de in het afgelopen jaar overleden sportvrienden met een minuut stilte herdacht. De opkomst was zoals de afgelopen jaren niet best. De voorzitter kon deze avond 10 leden en het voltallige bestuur welkom heten. Een aantal leden hadden zich voor deze avond afgemeld. De jaarverslagen van de secretaris en de penningmeester werden zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd en vastgesteld. De afdracht aan Sportvisserij Oost Nederland wordt licht verhoogd, het bedrag wordt jaarlijks geindexeerd. De afdracht aan Sportvisserij Nederland bleef gelijk.  Het bestuur stelde voor de contributie voor het jaar 2016 gelijk te houden met voorgaand jaar. De contributie blijft als als volgt:

€ 36,50 voor leden vanaf 18 jaar, € 32,50 voor leden die in de WAO zitten, die 65 jaar of ouder zijn, voor echtgenotes van leden en voor leden van 15 tot en met 17 jaar.  De contributie voor de jeugdleden tot en met 13 jaar blijft € 12,--.Bij betaling via machtiging automatische afschrijving betalen senioren  € 2,00 contributie minder en jeugdleden € 1,00. Het inschrijfgeld voor senioren blijft € 4,00 en voor de jeugd € 1,00.  De prijzen voor de winnaars van de Vijverwedstrijden, Wierdense Vutters, Zomer- en Najaarscompetitie werden door de voorzitter aan de winnaars, voor zover aanwezig, uitgereikt. De niet aanwezige winnaars krijgen de prijzen thuis gebracht.                      

Reglementair aftredend waren de voorzitter , de heer G. Wiggers en Algemeen adjunct, de heer F. Knol. Beiden hadden zich zich herkiesbaar gesteld voor een periode van drie jaar. De beide heren werden met algemene stemmen herkozen. De heer A. Schaddenhorst had zich herkiesbaar gesteld voor de periode van een jaar. Ook hij werd met algemene stemmen herkozen. De heer J. Bruins had zich, na het overlijden van B. Westerink beschikbaar gesteld voor een bestuursfunctie. Hij werd met algemene stemmen gekozen voor een 3 jarige periode.    

ZOMERCOMPETITIE.

Dit jaar zijn de Zomer- en wintercompetitie in elkaar geschoven. Hierdoor onstaat er een verlengde competitie van 16 wedstrijden. Dit is een proef, in het najaar wordt er gekeken hoe dit is verlopen. Daarna wordt er beslist of we hier mee verder gaan. Wij hadden dit jaar over het algemeen redelijk  weer. De vangsten waren sterk wisselend. Over het algemeen genomen nemen de vangsten af.  Het aantal deelnemers was ongeveer gelijk aan het voorgaande jaar.  Door de ongedwongen sfeer was het dit jaar wel weer gezellig aan de waterkant. De hengellengte en hengeltype waren evenals het voorgaande jaar vrij gelaten. Wij gaan ervan uit dat er in de toekomst meer hengelaars aan de wedstrijden zullen gaan deelnemen. Ook de jeugdleden worden hierbij van harte uitgenodigd. Ook dit jaar kreeg men alleen punten voor het gewicht van de vissen. De competitie bestond weer uit 16 wedstrijden. Voor het eindklassement telden de 12 beste wedstrijden mee. De uitslagen van de wedstrijden werden al  vermeld in de Najaarsmededelingen van 2015. Winnaar van de competitie werd de heer  J. Hobert met 292 punten. Op de tweede tot en met de vijfde plaats eindigden N. Wiggers met  280 punten, B.G. Nijenhuis met 272 punten, R. Meenderink met 271 punten en G. Wiggers met 268 punten.

WIERDENSE VIJVERBOKAAL  

Voor de 9e maal werden er dit jaar de wedstrijden gehouden om de Wierdense Vijverbokaal. Deze competitie bestaat uit vier wedstrijden. Er werd gevist in de Schaatsvijver (2x) in de vijver in het Zuidbroek en de Stouwevijver. In de Hooilandenvijver en Weustevijver werd niet meer gevist omdat deze langzamerhand dichtgroeien. Deze vijvers zijn nu 2 maal gemaaid met een maaiboot, waarschijnlijk kan er in 2016 wel weer worden gevist in de Hooilandenvijver. De winnaar van deze competitie krijgt een wisselbokaal, een bokaal om te houden en een mooi bedrag aan bonnen. De firma Vos Hengelsport uit Almelo heeft zich bereid verklaard de wedstrijden te sponsoren. Twee wedstrijden vonden plaats op een maandagavond en twee wedstrijden op zaterdagmorgen.

De eerste wedstrijd op zaterdag 25 april werd gehouden in de Schaatsvijver. Winnaar werd N. Wiggers met 4900 gram vis. De tweede wedstrijd werd gehouden op maandagavond 1 juni in de Schaatsvijver. Deze wedstrijd werd weer gewonnen door N. Wiggers met een gewicht van  4450 gram vis. 

De derde wedstrijd werd gehouden op een maandagavond 13 juli in vijver in Zuidbroek. Deze wedstrijd werd gewonnen door J. Bruins met 4100 gram vis.

De vierde en laatste wedstrijd werd gehouden op zaterdag 23 augustus in de Stouwevijver. Deze wedstrijd werd gewonnen door  R. Meenderink met een gewicht van 1840 gram vis.  

Eindwinnaar van de Wierdense Vijverbokaal werd J. Hobert met 95 punten. Tweede werd R. Meenderink met 90 punten en derde werd J. Bruins met 88 punten.  De prijzen worden uitgereikt op de Algemene Ledenvergadering .

WEDSTRIJD VOOR WIERDENSE VUTTERS EN PLUSSERS.

Van de vier geplande wedstrijden voor 50 plussers en vutters zijn er dit jaar 3 doorgegaan. De wedstrijden werden gehouden op een donderdagmiddag. Alle wedstrijden vonden plaats in de schaatsvijver.  De eerste wedstrijd werd gehouden op 21 mei. Deze wedstrijd werd gewonnen door J. Hobert met 3020 gram vis. De tweede wedstrijd werd gehouden op 11 juni. Deze wedstrijd werd weer gewonnen door J. van Hobert met 3500 gram vis. De derde wedstrijd werd gehouden op 9 juli.  Deze wedstrijd werd ook gewonnen door J. Hobert met 1850 vis.  

De eindwinnaar is geworden J. Hobert met 75 punten. Tweede en derde werden B.G. Nijenhuis en A.J. Smelt met72 en 69 punten.

Op de Algemene Ledenvergadering vindt de prijsuitreiking plaats.

JAARLIJKSE TOCHT.

Onze jaarlijkse tocht werd dit jaar gehouden op zaterdag 24 oktober. De meeste deelnemers gingen op eigen gelegenheid naar de vijvers. De samenkomst was om 08.00 uur bij de forellenvijvers De Broekbeke in Geesteren. Wij hadden voor deze morgen de achterste vijver afgehuurd. Hier kunnen circa 40 personen vissen. Een dag van tevoren hadden zich nog 8 personen afgemeld. Er werd gevist van 08.00 tot 12.30 uur. De meeste forellen werden gevangen door R. Makkinga, hij had 7 forellen. De winnaar mocht aan het eind van de wedstrijd uit handen van de wedstrijdleider de wisselbokaal en een herinneringsbeker in ontvangst nemen.  In totaal werden er door 27 deelnemers 48 forellen gevangen. Uiteraard mocht iedereen de gevangen forellen meenemen. Alle deelnemers kregen van de vereniging een kop koffie en een balletje gehakt aangeboden. Het geheel was weer keurig verzorgd door de wedstrijdleider, de heer R. Meenderink

TOCHT OVERIJSSELSE VECHT.

De vistocht naar De Overijsselse Vecht wedstrijd werd gehouden op zaterdag 23 mei. Er werd gevist bij de volkstuinen te Dalfsen Het vertrek was om 07.00 uur vanaf de parkeerplaats bij ”De Marke”. Er werd zoveel mogelijk gezamenlijk gereden met eigen auto’s.

De wedstrijd werd gewonnen door F. Knol, met een gewicht van 5620 gram vis. Tweede en derde werden B.G. Nijenhuis met 1720 gram vis en G. Wiggers met 1200 gram vis.  

De prijzen zijn aan de waterkant door de wedstrijdleider aan de winnaars uitgereikt. Deze waren beschikbaar gesteld door de firma Voorhuis, uit Albergen waarvoor onze dank.  

OVERIGE KORPSWEDSTRIJDEN.

Vijf leden van het bestuur hebben op zaterdag 18 april meegedaan aan een besturenwedstrijd. Deze wedstrijd dient om de onderlinge band met de andere bestuurders te versterken. Aan deze wedstrijd deden de bestuursleden van de volgende verenigingen mee: Oldenzaal, Hengelo, Haaksbergen, Almelo en Wierden. De wedstrijd werd dit jaar georganiseerd door Wierden, onder de naam “Henk ter Stal Bokaal”. Er werd gevist in het kanaal Almelo-Haandrik bij Bolletje. De winnaar werd het bestuur uit Hengelo  

Verder heeft ons korps nog mee gedaan aan de wedstrijd van SVON rayon 1. Deze werd gehouden op zaterdag 16 mei. Ons korpslid Niels Wiggers behaalde hier een verdienstelijke 3e plaats met 4380 gram vis. Als korps eindigde wij ook op de derde plaats.

Ook deden wij mee aan de voormalige wedstrijd van de BET. Bij deze wedstrijd eindigde ons korps in de middenmoot.

JEUGDVISCURSUS.

In mei 2015 is het vijfentwintig jaar geleden dat er de eerste viscursus werd gegeven. Hiervoor verantwoordelijk waren H. Idema en B. Beverdam. Op 6 juli werd hier een feestelijk tintje aan gegeven. Hieraan werkten mee onze cursusleiders, Pim Stobbe, Peter Post en werldkampioen Stefan Altena. Het werd een geweldige dag voor jong en oud. Ook werden er weer door enkele leden van onze vereniging viscursussen gegeven aan jeugdige vissertjes. Als onderkomen diende ons nieuwe clubgebouw. De lessen werden allemaal op woensdagmiddagen gegeven in de Schaatsvijver. De deelname aan de cursus was uitstekend. Gemiddeld deden er zo’n 30 jongens en meisjes aan de jeugdviscursus mee. Winnaars in de leeftijdscategorie t/m 11 jaar werden Wiljan Oudhof en Vincent Oude Wesselink.   

Bij de groep van 12 tot en met 17 jaar werd de winnaar Chris Woudenberg. Tweede en derde werden Arjen Eertink en Joes Burgwal. Bij de dames ging de eerste prijs naar Cinthia Westerink. Tweede en derde werden Gerlieke Olthof en Maartje Hoogeveen.

Aan het eind van de laatste cursus kregen de winnaars een mooie prijs uitgereikt.

MEDEDELINGENBLAD.

Ook in 2015 is het weer gelukt om twee Mededelingenbladen uit te brengen, n.l. de Voor- en Najaarsmedelingen.  Dit werd ons weer mogelijk gemaakt door al onze adverteerders. Langs deze weg willen wij de adverteerders dan ook hartelijk danken. Wij zijn op dit moment plannen aan het uitwerken om het blad alleen nog uit te geven in okober van elk jaar. In het voorjaar komt er dan een nieuwsbrief uit. De drukkosten en het versturen van de boekjes naar leden buiten Wierden worden te duur. Toch willen wij graag ieder jaar een blad blijven uitgeven. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe adverteerders of sponsors. Belangstellende adverteerders of sponsors kunnen contact opnemen met één van de bestuursleden.Om het blad nog interessanter te maken roepen wij onze leden op om ook eens kopie aan te leveren voor ons blad. Mocht u verder wat op hengelsportgebied aan te bieden hebben dan kunt u daarvoor ook gebruik maken van ons blad. Als secretaris zal ik graag een en ander van u ontvangen. Het mededelingenblad staat ook op onze website.  

VIJVERS/WATER

In het voorjaar zijn door de Beheercommissie weer visplaatsen gemaakt in de schaatsvijver. In het najaar is door het waterschap het riet gemaaid en afgevoerd in de Hooilandenvijver, Stouwvijver en de Schaatsvijver. De Weustvijver en de Hooilandenvijver zijn in het najaar weer door het waterschap met een maaiboot gemaaid.Door onze eigen mensen en de BOA is er reglmatig gecontroleerd langs de vijvers. In de schaatsvijver is weer vroeg in het jaar blauwalg geconstateerd. De gemeente heeft borden bij de vijver geplaatst. Voor het vissen in de vijvers hebben wij in overleg met de gemeente een nieuwe huurovereenkomst afgesloten voor een periode van zes jaar, met een stilzwijgende verlenging van nog een zes jaar. De overeenkomst is goedgekeurd door de Kamer van de Binnenvisserij.

VERKOOPADRESSEN.

Ook in 2015 werkten onze verkoopadressen, te weten Te Morsche Dierenspeciaalzaak en Faunaland Wierden, weer belangeloos mee aan de uitgifte van Voorlopige VISpassen, lidmaatschapskaarten en vergunningen aan nieuwe leden. Voor hun bereidheid daarvoor onze dank. Als tegenprestatie mochten zij een gratis advertentie in ons Mededelingenblad plaatsen. Ook kregen ze een vergoeding  voor de werkzaamheden. 

DANK.

Hiermede wil ik mijn jaarverslag over 2015 beëindigen. Ik wil iedereen, mede namens mijn medebestuurders, bedanken die zich in 2015 weer belangeloos hebben ingezet voor onze vereniging. Samen hebben wij er weer voor gezorgd dat de vele voorkomende werkzaamheden op tijd konden worden afgerond.

Rest mij nog om u allen een goed, sportief, maar vooral een gezond 2016 toe te wensen.

De voorzitter,                                                                        De secretaris

G.J.J. Wiggers                                                                      B.G. Nijenhuis